PoPLi toi eloa, iloa ja liikettä kylille

2.10.2024

Vuoden 2022 alussa käynnistynyt Eloa ja iloa kylille -hanke päättyi syyskuun lopussa. Hankkeella edistettiin liikunta- ja hyvinvointipalvelujen saatavuutta maaseutualueiden kylillä, innostettiin kyliä liikunnalliseen toimintaan sekä tuotettiin erilaisia hyvinvointi-, virkistys- ja lähipalveluita erityisesti ikääntyneille. Toiminnalle oli runsaasti kysyntää, sillä hankkeessa toteutetut 164 tapahtumaa keräsivät yhteensä yli 18 000 osallistujaa.

Eloa ja iloa kylille -hankkeessa järjestettiin tapahtumia jokaisessa PoPLin toimialueen 22 kunnassa. Toimintaa toteutettiin tiiviissä yhteistyössä kylien, kuntien, yhdistysten ja paikallisten palveluntuottajien kanssa. Tapahtumia toteutettiin kylätaloilla ja muissa kylien asukkaiden ja ikäihmisten kokoontumispaikoissa. Toteutuksessa hyödynnettiin myös hybridimallia, jolloin tapahtumiin oli mahdollista osallistua sekä paikan päällä että etäyhteydellä.

Hankkeen henkilöstöä päätöstapahtumassa Temmeksellä 14.9.2024. Kuvassa vasemmalta Teemu Hukkanen, Tanja Löytynoja, Ilkka Kurttila sekä PoPLin aluejohtaja Jussi Ylitalo. Kuva: Anita Sievänen

Palveluja kylille

Mukana oli 20 yhteistyökylää, joiden kanssa toteutettiin kaikille avoimia matalan kynnyksen palvelupäiviä kyläkohtaisten tarpeiden mukaisesti liikuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Palvelupäivien lisäksi yhteistyökylät tutustuivat palveluntuottajiin kyläkohtaisissa virkistyspäivissä, jotka suuntautuivat kylien toiveiden mukaisesti kuntakeskukseen tai lähialueelle. Hankkeessa toteutettiin myös kylien yhteistapaamisia, joissa kylät pääsivät verkostoitumaan, jakamaan kokemuksia ja vinkkejä palvelupäivistä sekä saamaan vertaistukea kylätoimintaan.

Toimintaan oltiin hyvin tyytyväisiä. Osallistujat kiittelivät, että palvelupäivien ja tapahtumien kautta kylille saatiin toimintaa, yhteisöllisyyttä ja ihmisiä liikkeelle. Etenkin henkilökohtaiset hyvinvointipalvelut olivat suosittuja ja ajat palveluntuottajille usein täyteen varattuja, ja palveluja hyödyntäneet toivoivat vastaavanlaista toimintaa kylälle jatkossakin. Monet palveluntuottajat kokivat toiminnan kylällä olleen mielenkiintoinen ja kannattavakin kokeilu ja kertoivat olevansa valmiita tulemaan myös uudestaan. Useat kylät jatkoivatkin palvelupäivien yhteydessä toteutettua toimintaa jo hankkeen aikana.

Kylät puolestaan kokivat toiminnan tuoneen uusia sisältöjä, ideoita, yhteistyökumppaneita, näkyvyyttä ja resursseja kylille. Palvelu- ja virkistyspäivät mahdollistivat erilaisen toiminnan kokeilun, ja useat kylät kertoivat toimintansa monipuolistuneen ja piristyneen hankkeen myötä.

– Saatiin uutta ryhtiä ja puhtia tähän toimintaan, ja uusia ihmisiä tuli mukaan, kiitteli Sisko Brunni Vepsänkyläläiset ry:sta. Lisäksi hän totesi, että kylällä kaivattiin juuri tämän tyyppistä, eri ikäryhmille suunnattua toimintaa, jonka aloittamiseen saatiin tukea ja apua hankkeen kautta.

Hankkeessa onnistuttiin aktivoimaan kyläläisiä liikunnalliseen toimintaan, sillä usealla kylällä käynnistyi tai jatkettiin erilaisia ohjattuja jumpparyhmiä. Kylät hankkivat myös liikuntavälineitä, käynnistivät liikuntakampanjoita ja toteuttivat kylätalojen yhteyteen liikuntapaikkoja. Hanke tuki toiminnan juurruttamista kylille ohjaajien hankinnalla Unelmien liikuntapäivän tapahtumiin sekä yhteiseen käyttöön tarkoitetuilla liikuntavälinepaketeilla.

– Meillä on liikuntaa jatkettu siten, että kylällä on toteutettu hiihto- ja kävelykampanjat, hyvinvointipäivä ja yksi liikuntapäiväkin, kertoi Leila Kivimäki Jokijärven kyläseurasta.

 

Pop up -tapahtumilla intoa toimintaan

Palvelu- ja virkistyspäivien lisäksi Eloa ja iloa kylille -hankkeessa järjestettiin hyvinvointia edistäviä pop up -tyylisiä tapahtumia kuntakeskuksissa ja kylillä, jotka eivät olleet mukana palvelu- ja virkistyspäivissä. Näitä tapahtumia olivat esimerkiksi erilaiset hyvinvointipäivät ja kylätapahtumat, senioreille suunnatut Kunnon Mummola -tapahtumat sekä lapsille ja nuorille kohdennettu On pop liikkua pyörällä -tapahtumakiertue. Toiminnalla pyrittiin innostamaan kyliä, kuntia ja yhdistystoimijoita järjestämään vastaavia tapahtumia jatkossa omin voimin. 

Lisäksi toteutettiin webinaareja, joihin oli mahdollista osallistua paikasta riippumatta. Hanke oli myös mukana toteuttamassa Ainot ja Reinot liikkeelle -liikuntatapahtumia sekä On pop liikkua -liikuntapäiviä.

 

Eloa ja iloa kylille -toimintamalli

Hankkeessa kokeiltiin ja kehitettiin erilaisia malleja, tapahtumasisältöjä ja toteutustapoja, joiden avulla voidaan lisätä matalan kynnyksen palvelupäiviä ja tapahtumia lähellä asukkaiden kotia ja parantaa näin lähipalvelujen saatavuutta erityisesti maaseudun kylillä. Toimintamalleja levitettiin ja juurrutettiin kylien yhteistapaamisten ja seminaarien kautta. 

Toiminnan pohjalta muotoutui Eloa ja iloa kylille -toimintamalli palvelupäivien ja kylätapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen. Mallia kehitettiin ja sovellettiin hankkeen aikana laajasti koko toiminta-alueella. 

 

Hyvinvointia kylille

PoPLi on mukana toteuttamassa kylien tarpeista lähteviä liikkumista ja hyvinvointia edistäviä tapahtumia myös jatkossa. Oulun Seudun Leaderin alueella on käynnissä Hyvinvointia kylille -hanke, jossa toteutetaan tapahtumia ja kampanjoita eri kohderyhmille. Lisätietoja hankkeesta.

 

Eloa ja iloa kylille -hanketta toteutettiin Maaseuturahaston tuella 1.1.2022 - 30.9.2024, ja sitä rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Lämpimät kiitokset kaikille Eloa ja iloa kylille -hankkeeseen osallistuneille!